Dichterbij Odoorn

Dichter bij Odoorn

In 2012 is tussen Exloo en Odoorn een bord geplaatst met het gedicht “De weg van Eksel hen Odoorn”. Tijdens ontmoetingen in het dorp kwam het geregeld tot: “hier moeten we wat mee doen”. Eind 2013 is de bekende ‘koe bij de hoorns gevat’ en is het initiatief genomen de commissie Dichter bij Odoorn op te richten. De commissie, als onderdeel van Dorpsbelangen Odoorn, bestaat uit

Rudi Eding, Jelte van der Kooi, Willy Steenge, Klaas Tijben en Roelof Timmermans.

 

Dichter bij Odoorn biedt u een wandel/fietsroute van plm. 7 km door het mooie Drentse dorp Odoorn. Langs de route staan panelen met daarop gedichten. De gedichten op deze panelen hebben betrekking op de rijke cultuur en geschiedenis van Odoorn. De gedichten zijn geschreven door dichters uit Odoorn en/of dichters die een (historische) binding hebben met Odoorn. Ook kinderen van basisschool ‘de Weiert’ in Odoorn hebben een bijdrage geleverd.

 

Odoorn ligt in Zuidoost Drenthe, midden op de Drentse Hondsrug. Wanneer u op zoek bent naar rust, gastvrijheid en gezelligheid dan bent u in Odoorn op de juiste plek. Het dorp Odoorn is een ideaal vertrekpunt voor mooie fiets- en wandelroutes door de prachtige natuur van Drenthe. Odoorn ligt midden in Geopark de Hondsrug, het eerste Geopark van Nederland.


Over de gedichtenroute

Met behulp van een kaart kunt u de gedichtenroute volgen (wandelen of fietsen). De route start op het dorpsplein. De A-route is 2,9 km lang en voert u gedeeltelijk langs ‘oud’ Odoorn. De B-route van 4,1 km gaat grotendeels door de ‘nieuwe’ wijken van Odoorn. Op de kaart zijn met rode stippen de locaties van de panelen/gedichten aangegeven. Bij elk gedicht/paneel is een QR-code weergegeven. Wanneer u deze scant met uw smartphone, komt u op onze website en leest u meer achtergrondinformatie over het desbetreffende gedicht en de dichters. Ook kunt u op diverse locaties in het dorp een folder krijgen, waarin u alle benodigde informatie kunt vinden.

Wanneer u de gehele route volgt krijgt u een compleet beeld van ons dorp Odoorn.

Het brengt u daardoor dichter bij Odoorn…….

 

CittaSlow Netwerk

De gemeente Borger-Odoorn is aangesloten bij het CittaSlow Netwerk, hét internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Hierdoor kunnen gemeenten samenwerken om de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken.

 

Odoorn (Drents: Oring) is een plaats in de gemeente Borger-Odoorn, in de provincie Drenthe (Nederland). Odoorn telde (volgens informatie van de gemeente Borger-Odoorn) op 1 januari 2024 1.910 inwoners. De betekenis van de naam Odoorn is niet met zekerheid te achterhalen. De naam bestaat uit twee delen: Ode en hoorn. Het laatste deel betekent hoek of bocht. Ode = de mansnaam Odo of hetzelfde als het Duitse öde (woest, verlaten). Odoorn is dus hoek van Odo of de eenzame woeste hoek.

 

Odoorn kent een rijk en bruisend dorps- en verenigingsleven. Grote jaarlijkse evenementen zijn de Drentse Wandelvierdaagse en de Oringermarkt.

 

Foto

Bezienswaardigheden in Odoorn: de essen, hunebedden, een pingoruïne en een grafheuvel uit de steentijd. De huidige Nederlands Hervormde kerk werd in 1857 in gebruik genomen, maar het koor stamt nog van de Margarethakerk uit de 12e eeuw. Dat oude overblijfsel van de aan de heilige Margaretha gewijde kerk wordt nu gebruikt als consistoriekamer. Het is opgetrokken met materiaal dat slechts zelden bij een Nederlandse kerk wordt aangetroffen, namelijk granieten zwerfstenen.

Wij wensen u veel plezier met Dichter bij Odoorn, ennuh vergeet niet… in Odoorn staat de kerk, bovenop de toren..!