Molenweg

Dit is de weg waar ooit de molen van Odoorn stond. De molen stond achter het huis tegenover de fabriek.

Deze korenmolen van het type “achtkante bovenkruier” stond op een kaart van 1860 in de Zuid-Oosthoek van de Langhietskamp. Deze Langhietskamp was toen een kamp, afgebakend met een wal, begroeid met heide en kleine bosjes, grenzend aan het bouwland. De eerste molen is gebouwd in 1843 en was een olie-, koren- en schorsmolen. Deze molen brandde in 1863 volledig af. Vanaf 1834 tot 1864 was de eigenaar ene Willem Scholte. De laatste molen is stilgezet in 1919 en afgebroken in 1923. Deze molens deden naast het malen van graan ook dienst als persmolen voor het persen van olie; als pelmolen voor het pellen van gerst tot gort en voor het vermalen van eikenschors (dit werd gebruikt voor het looien van leer, voordat looizuur werd ingevoerd). In 1919 was het korenmalen al overgenomen door de korenmalerij aan de Valtherweg 11 die was gevestigd in de melkfabriek.

Tussen Steegje nr. 7 en nr. 5 liep een molenpad (“meulenpadtie”) achter de toen al bestaande woningen aan de Valtherweg naar de molen aan de Molenweg. In 1654 schijnt er in Odoorn een rosmolen (rosmoule) te hebben gestaan. Een molen die door een paard (een ros) of een ander dier in beweging werd gehouden. Eigenaar was Willem Schuttorps. Of deze op dezelfde plaats heeft gestaan van de molen die in 1863 afbrandde is niet te achterhalen.

Dichter bij … Robert Tuintjer

Robert werd in 1968 geboren in Oldekerk, in het westerkwartier (provincie Groningen). Hij woont samen met zijn vrouw Joke en hun beide zoons Max en Tom in Exloo. Hij werkt sinds 1992 als hovenier bij Tuincentrum Koudenburg in Odoorn.
Robert’s passie en beleving hebben te maken met mensen en de natuur. “De verhalen van mensen interesseren me mateloos... De mensen en de natuur inspireren me elke dag weer opnieuw...”
Het dorp Odoorn voelt voor Robert al jaren lang als “een warm bad.” Robert fietst elke met plezier vanuit Exloo door de bossen over de hei naar Odoorn.

Zijn hobby is mensen van dienst te zijn. Dat kan op zijn vakgebied maar de laatste tijd ook door  verhaaltjes en foto’s te plaatsen op Facebook over wat en hoe hij iets beleeft en ziet.