De Weg

 ‘De moiste streep deur’t Drentse laand, de weg van Eksel hen Odoorn.’

 Misschien heeft u hem al zien staan. Vanaf 2012 staat er een gedicht langs de Exloërweg tussen Exloo en Odoorn. Of eigenlijk langs het fietspad dat langs de Exloërweg loopt. Het gedicht, met daarnaast een comfortabele bank, staat op een zonnig, rustig plaatsje, op de hoek van het Boerenbos. Wanneer je vanaf Odoorn op de fiets naar Exloo rijdt, zie je hem van ver al staan. Vanaf de bank heb je straks een prachtig uitzicht op de ecologische verbindingszone (die nu nog in wording is).

Oringer Rudi Eding kende het historisch gedicht “De Weg” en opperde eind 2011 om het op groot formaat langs de Exloërweg te plaatsen, omdat het gedicht over de Exloërweg gaat. Dorpsbelangen Odoorn zag wel wat in dat idee. Niet onbelangrijk was toestemming te krijgen van de familie Smit. Na enig speurwerk kwamen we in contact met de dochter van G. Smit. Vooral haar warme en spontane reactie, en uiteraard ook haar toestemming (namens de familie), versterkte het enthousiasme. Vervolgens werd bij de gemeente vergunning gevraagd om het te mogen plaatsen. In goed overleg met de gemeente bleek dit zonder problemen mogelijk te zijn. Staatsbosbeheer zegde spontaan een bank toe voor naast het gedicht.

Bijzonder is toch weer de wijze en spontaniteit waarmee e.e.a. tot stand is gekomen. Eit Eefting die ‘tekende’ voor de productie van het gedicht. En Willem Uiterwijk (niet alleen ‘berucht’ maar vooral volprezen om zijn actiemanagement) wist dat Willie Steenge nog een ‘paar prachtexemplaren’ eiken palen d’r had liggen. Hoe dan ook:  voor een ’dat komt wol goed pries’ heeft Willie de eiken palen geleverd. Productie en plaatsing is gedaan door Willem Uiterwijk, Henk Winters, Klaas Tijben, Rudi Eding en Ger Brakel.

Op zaterdag 9 juni 2012 is het gedicht langs de Exloërweg geplaatst. Na de zomervakantie, toen de zoon van Geert Smit in Nederland was (hij woonde in Zwitserland, de rest van de erven in het westen van Nederland), is het gedicht officieel onthuld door en met de erven van Geert Smit. Degene die het gedicht willen lezen; “ ’t is vanaf de supermarkt te Odoorn slechts zo’n 600 meter lopen of fietsen”. 

Dichter bij … Geert Smit (1910-1984)

Het gedicht “De Weg” is geschreven door ir. Geert Smit (1910-1984). De heer Smit was geen onbekende in deze regionen. Hij werd in hotel Bussemaker te Exloo geboren en was landmeter van beroep, dus menig ‘Oringer en Exelder’ moeten hem gekend hebben.  Het gedicht geeft treffend de sfeer en hoedanigheid van de Exloërweg weer, een weg die sinds mensenheugenis de verbinding is tussen Odoorn en Exloo en visa versa.Aagje schrijft voornamelijk in het Drents: columns over hedendaagse gebeurtenissen; gevoelige, korte gedichten; humorvolle, maar ook serieuze korte verhalen; kerstverhalen. Ze publiceerde in Maandewark, Roet, Dagblad van het Noorden en Scheperspraot en bracht samen met anderen bij Het Drentse Boek ‘Angst en Verlangst’ en ‘As het er toe döt’ uit.

Wat schrijven voor haar betekent, omschrijft ze aldus: ‘ Voor veel verlegen mensen geldt dat ze beter worden ‘gehoord’ wanneer ze schrijven, dan wanneer ze spreken. Ook is het jezelf blootgeven op papier minder huiveringwekkend.’

Aagje Blink woont al vanaf 1988 in Odoorn, is getrouwd met Wim, moeder van een dochter en een zoon, oma van twee kleinzoontjes. Ze werkt in het ziekenhuis van Emmen als vaatdiagnostisch laborant. Ze Houdt naast voordrachten in het Drents, presentaties over medische onderwerpen en taal. Daarnaast is ze als vrijwillig spreekster actief bij uitvaarten en publiceert ook in het contactblad van de Humanistische Uitvaartbegeleiding.