SIVO terrein
Als we het voormalig SIVO terrein vanaf de Valtherweg bezien, komen hier cultuur en historie samen. Dit vanwege de twee boerengeriefhoutbosjes grenzend aan deze locatie. Deze bosjes werden jaren geleden aangeplant vanwege het feit dat het geriefhout in en om de boerderijen werd gebruikt, bijvoorbeeld voor de bouw van schuren en schaapskooien. Ook werd het gebruikt voor stalpalen waar het vee in de stal aan werd vastgezet en voor de sleten/slieten voor dwarshouten op de deel waar het hooi/stro werd opslagen en voor afrasteringpalen of brandhout.
Door het eerste bosje gezien vanaf de Valtherweg liep ooit een (stink)sloot waar het spoelwater van de melkfabriek in werd geloosd. Vandaar dat dit bosje het “fabrieksbossie” werd genoemd. Eigenaar was Jannes Snoeken. De boerengeriefhoutbosjes hebben een grote cultuur-historische waarde. Veelal waren ze eigendom van plaatselijke boeren of de boermarke.
Valtherweg
Aan de Valtherweg komen ook andere culturen en historie tot uiting. Dat vindt plaats op het grasveld pal grenzend aan en tussen de boven genoemde bosjes. Het SIVO volksdansfestival, opgericht in 1985 door een aantal inwoners van Odoorn, wordt jarenlang georganiseerd en is niet meer weg te denken uit het dorp. Elk jaar opnieuw van eind juli tot begin augustus streken uit vele landen, vanuit heel de wereld dansers neer, die een weeklang het publiek vermaakten met muziek, zang en volksdans. Dit unieke festival vond plaats op een aantal overdekte podiums en in een grote tent, waarin elke avond een dansgala te zien was. De vele buitenlandse gasten werden vanaf 1985 jaarlijks ondergebracht bij talloze gastgezinnen in en rond Odoorn. Verder werd het gehele volksdansfestival gerund door enthousiaste vrijwilligers van een groot aantal plaatselijke verenigingen. Ook was er in het SIVO weekend op de zaterdag en zondag een culturele markt. Op de zondagmiddag na het dansen was er een groots afscheidsdefilé. Als afsluiting werd van ieder land dat mee had gedanst, een groot aantal ballonnen met daaraan gekoppeld de vlag van het desbetreffende land opgelaten. Zo zagen we symbolisch de dansers van de deelnemende landen wegzweven tot achter het de einder.
Dichter bij… Marchinus Elting
Marchinus is geboren op 18 oktober 1947 in Valthe en al 40 jaar woonachtig in Odoorn.
Hij was coördinator/persoonlijk begeleider in een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij schrijft gedichten en verhalen in het Zuid-Oost Drents met een vleugje taal van zijn moeder uit Grolloo. Ook schrijft hij levensverhalen op van oud inwoners van de voormalige gemeente Odoorn voor de "Historische vereniging Carspel Oderen’’.
Marchinus maakt deel uit van de schrijfclub in het Huus van de Taol en heeft een schrijfkameraad in Borger. Hij heeft een gedichtenbundel uitgegeven met de titel ‘’ An de aovend” over mensen met de ziekte van alzheimer/dementie.
In 2008 won hij de eerste prijs met een gedicht, dat landelijk tweede werd, over het onderwerp dementie. In Schoonoord een eerste prijs met een gedicht over Marieke (meisje uit het verhaal over Ellert en Brammert). Hij schrijft voor Oeze volk/ Maandewark en al jarenlang maandelijks twee gedichten voor het kerkkrantje van de Vrijzinnige Hervormde Gemeente van Odoorn.