Wegwijzer

Het brinkje.

De oorspronkelijke betekenis van brink is rand. Vaak was de brink gelegen aan de rand van het dorp. Brinken zijn historische dorpsruimtes. Zij fungeerden als inschaarruimtes voor het vee (schapen en koeien). Zij vormden de schakel tussen enerzijds de boerderijen en anderzijds de veedriften en wegen die naar de groenlanden en heidevelden liepen. Brinken waren meestal eigendom van de boermarke. Deze brink is privé eigendom van de bewoners van Torenweg 7 en wordt derhalve een "huisbrink"genoemd.

De brink was veelal aangeplant met inlandse bomensoorten. Vaak waren het eiken die gebruikt werden als geriefhout voor de boerderij. De eiken stonden er ook als natuurlijke buffer. Wanneer er brand uitbrak in een rietgedekte boerderij voorkwamen de eiken dat het vuur niet snel over zou slaan naar de nabijgelegen boerderijen. De brink was verder begroeid met gras en werd beweid door jongvee (aangelijnde schapen/geiten). In de herfst in oktober werden er de varkens op geweid, vanwege de eikels.

Dichter bij … Karin Eggens

Zij woont met haar man Bert en 2 dochters met veel plezier aan het Oranjekanaal in Odoornerveen.
Ze houdt van zwemmen en is al jaren actief in het jeugdwerk van Ichthus in Emmermeer. Ze vindt het leuk om te knutselen met en voor de kinderen. Haar creativiteit kon ze ook kwijt toen er in 2012 op de school van haar kinderen in Odoorn een poëzieproject was. Elk kind nam een foto mee van een favoriete plek in en rond zijn eigen huis en Karin schreef als betrokken ouder samen met de kinderen gedicht bij de foto’s. Mede door haar werd het ‘stoelenbos project’ een succes. En nu dichter bij Odoorn... “Weer eens wat anders dan Sinterklaasgedichten”,  zegt ze, en “een leuke ervaring rijker...”